E-Stoffen... 


E nummers zijn goedgekeurd door de Europese unie, Maar toch zijn er in veel andere landen bepaalde E-nummers verboden....!!! Zoals in de V.S, CANADA EN AUSTRALIË, maar ook in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk enz.

Geen e-nummers, toch e-nummers

Ook al staat in de ingrediëntenlijst op de verpakking van een voedingsmiddel geen e-nummer, toch kunnen zij er wel degelijk in zitten. Een e-nummer heeft namelijk een gewone naam en een e-nummer. Bijvoorbeeld E558 en Bentoniet  zijn precies dezelfde stof. Op de verpakking mag de producent van het levensmiddel dan ook zelf bepalen of hij het e-nummer of de gewone naam plaatst. Producenten die niet willen dat hun product er onnatuurlijk uit ziet op de ingrediëntenlijst of willen claimen dat zij geen e-nummers gebruiken, gebruiken dus gewoon de normale naam van de stof.
Bij welke naam het ook genoemd wordt, het blijft dezelfde stof.

E-nummers zijn door de Europese Unie goedgekeurde hulpstoffen om de eigenschappen van levensmiddelen te veranderen. Deze additieven worden door de Europese Unie als veilig gezien. Misschien dat dit waar is bij zeer geringe consumptie, maar wat nu als iemand gevoelig is van aard? Of wat gebeurt er als iemand heel veel producten nuttigt en hiermee de maximale normen overschrijdt? Wat doen E-stoffen als ze met elkaar worden gecombineerd? Vermoedelijk niet veel goeds. Onze smaak liegt niet en in de meeste gevallen smaakt vers lekkerder en kies daarom ook voor voedsel zonder toevoegingen van schadelijke e-nummers.

Er zijn al méér als 1500 E nummers in omloop....!!!

 
Lang niet alle e-nummers zijn slecht, zo zijn er ook e-nummers die niet slecht zijn. Bijvoorbeeld E300 is eigenlijk gewoon vitamine C en wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. De ene e-stof is de andere niet en daarom hieronder een handig overzicht van de veilige E-nummer.
 
De e-nummers zijn onderverdeeld in de volgende groepen:

100 –199 Kleurstoffen
200 –299 Voedingszuren en conserveermiddelen
300 –399 Anti-oxidanten en voedingszuren
400 – 499 Emulgatoren, stabilisatoren, verdikkings- en geleermiddelen
500 – 599 Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen
600 – 899 Smaakversterkers
900 –1399 Glansmiddelen, anti-schuimmiddelen, meelverbeteraars, verpakkingsgassen en zoetstoffen.
1400 –1499 Gemodificeerd zetmeel
1500 – Kunstmatige smaakstoffen en oplosmiddelen voor aroma’s.
 
 


Wil je ook een handig lijstje.....?


Dit is mijn lijstje wat ik bij me heb.... over het algemeen doen wij zo min mogelijk aan E-nummer maar als het niet anders kan is dit het lijstje waar we mee kunnen leven..... graag deel ik dit met jullie.... hopelijk heb je hier iets aan.... print hem uit en stop hem bij je telefoon of maak er een foto van.....



E-nummers vermijden...

Voorkomen is beter dan genezen. Het zal niet eenvoudig zijn om
E-nummers te vermijden maar u kunt het wel zoveel mogelijk beperken.


  • Let op labels met: "geen kleur-geur en smaakstoffen"
  • Koop producten zonder toevoeging van zoetstoffen
  • Koop producten zo veel mogelijk zonder conserveringsmiddelen
  • Drink 100% puur sap, geen vruchtensappen met allerlei toevoegingen
  • Koop verse groenten en zo min mogelijk uit een blik of pot
  • Koop biologische producten
  • Logo's van "ik kies bewust" zeggen niets over eventuele aanwezige E-nummers ( of suikers )

Zwarte lijst...!!!


E102 – Tartrazine (gele kleurstof)

Deze stof wordt vooral toegevoegd aan advocaat en bakkersroom die je in taarten en tompoucen aantreft. Normaal gesproken gebruikt men hiervoor echte eieren, maar dit is een dure grondstof en minder lang houdbaar. Dit is dus vooral leuk voor de portemonnee van de bakker en minder voor je gezondheid want de klachten die dit spul kan oproepen kunnen bij sommige mensen heftig zijn: de productie van histamine kan worden gestimuleerd waardoor allergische reacties kunnen worden versterkt. Daarnaast kan het zorgen voor netelroos en astma aanvallen.

 

E120 – Cochenile rood (kleurstof)
Dit is de rode kleurstof afkomstig van geplette schildluizen. Deze luizen hebben van nature karmozijn in hun bloed, wat zorgt voor de dieprode kleur. Deze stof wordt aan erg veel snoep toegevoegd, maar de bekendste zijn toch wel M&M’s en Fristi. Van deze stof is het bekend dat het bij kinderen hyperactiviteit kan aanjagen.

 

E211: Natriumbenzoaat (conserveermiddel)
Wordt veel toegepast om producten zoals Cocos melk en sambal langer houdbaar te maken. Werd voorheen in Cola toegepast, maar The Coca Cola Company besloot deze stof uit de receptuur te verwijderen nadat de stof in opspraak was geraakt. Benzoaat komt van nature voor in de meeste soorten fruit, vooral in bessen. Benzoaten komen ook voor in champignons, kaneel, kruidnagel en zuivelproducten (door bacteriële fermentatie). Commercieel wordt het chemisch gemaakt uit tolueeen en is ook meteen de soort die we moeten mijden. De chemische variant kan onder meer leiden tot schade aan het DNA en hyperactiviteit.

 

E385 – Calciumdinatrium EDTA (stabilisator)
Wordt het meeste gebruikt in mayonaise, pindakaas, olijfolie, garnalen en krab in blik, bruine bonen en kapucijners in blik of glas. Is een metaalbinder en stabilisator en wordt onder andere ook gebruikt om metalen uit het lichaam te verwijderen bij een metaalvergiftiging.  De voornaamste bijwerkingen zijn overgeven, diarree en buik- en spierkrampen.

 

E432, polysorbaat (emulgator)
Wordt veel toegepast in ijs, frisdranken, soepen, bonbons, kauwgom, alcoholcocktails en paté.
Synthetisch product wat wordt gemaakt uit ethyleenoxide (synthetisch), sorbitol en laurinezuur (een natuurlijk vetzuur) Dit is misschien erg technisch, maar praktisch kan het zorgen voor een urineweg infectie, gewichtstoename, nierproblemen, huidaandoeningen en digestieproblemen.

 

E461 Methylcellulose
Komt vooral voor in namaakslagroom, bonbons, snoep, suikerwerk, kauwgom, producten voor de slanke lijn, kant-en-klare-maaltijden, snacks en ijs. Het heeft bijzonder veel functies maar wordt vooral ingezet als verdikkingsmiddel, maar ook als vulmiddel, voedingsvezel, anti-klontermiddel en emulgator. Methylellulose is niet oplosbaar, maar kan wel deels gefermenteerd worden in de darm. Hoge concentraties geven darmproblemen als bijwerking, zoals verstopping, diarree, krampen en winderigheid. Methylcellulose is niet afbreekbaar en kan via de darmwand in de bloedsomloop terecht komen.

 

E621 – Monosodiumglutamaat (smaakversterker)
Komt in zeer veel producten voor, het meeste in chips en soepen.

Ook wel bekend onder de (schuil)namen:

  • Gehydroliseerd plantaardig eiwit
  • Extract van plantaardige eiwit
  • Sodium Caseïnaat
  • MSG
  • Monosodiumglutamaat
  • Gehydroliseerd eiwit
  • Ve-tsi
  • Gehydrogeneerde plantaardige olie
  • Calcium Caseïnaat
  • Gistextract

Dit aminozuur komt zowel in synthetische- als ook in natuurlijk vorm voor.
Natuurlijke bronnen zijn: tomaten, gefermenteerde sojaproducten, oude kaas en gistextract. Dit zijn echter zeer lage concentraties die hun functie hebben. Echter de hoge doseringen van de synthetische variant, die werkelijk in bijna alle bewerkte voedingsmiddelen (zelfs babyvoeding!) te vinden is, doet weinig goeds in het lichaam. Het stimuleert de eetlust waardoor je maar door blijft eten omdat het de hartigheid van de smaak versterkt. Het is bekend dat er in de Chinese keuken rijkelijk gebruik gemaakt wordt van de kunstmatige versie onder de naam VeTsin en zo hebben velen kennisgemaakt met de bijwerkingen: astma-aanvallen, slapeloosheid en hartkloppingen.

 

E640, glycine (broodverbeteraar)
Komt voornamelijk voor in afbakbroodjes, croissants en stokbroden. Het is een natuurlijk aminozuur als onderdeel van eiwitten. Wordt meestal gemaakt uit slachtafval en gelatine. Komt ook synthetisch voor. In de meeste gevallen dus niet geschikt voor vegetariërs. Glycine wordt ingezet als voedingsbron voor gist bij de brood bereiding en als broodverbeteraar. De bijwerkingen die bekend zijn is dat het onvruchtbaarheid kan veroorzaken en dat het de weerstand kan aantasten.

 

E950, Acesulfaam-K (zoetstof)
Deze zoetstof treffen we voornamelijk aan in light drinken, zoetjes, oploskoffie, noga, bonbons, kauwgom, koffiecreamer en vruchtenyoghurt. Acesulfaam-K is volledig synthetisch en is 100 – 200 maal zoeter dan suiker. Het wordt vaak ingezet in combinatie met andere zoetstoffen omdat het deze versterkt. Deze zoetstof wordt geassocieerd met een verhoogd cholesterolgehalte, kanker en leukemie. Erg extreem en moeilijk te bewijzen, maar deze beter toch mijden.

 

E951 – Aspartaam (zoetstof)
Wordt voornamelijk toegevoegd aan light-producten als suikervervanger. De stof is 200 keer zoeter dan suiker. Werd toevallig door een werknemer van een bedrijf in geneesmiddelen bij de zoektocht naar een medicijn tegen maagzweren ontdekt. De beste man likte aan z’n vingers om door papier heen te bladeren en had ineens een hele zoete smaak in zijn mond. Dit bedrijf heeft ontzettend veel commercieel succes gehad. Er zijn erg veel (extreme) bijwerkingen gerapporteerd, maar dit zijn de voornaamste:
Hoofdpijn, migraine, duizeligheid en stemmingsverandering. Het is beter te kiezen voor suiker als zoetmiddel dan voor aspartaam.

Ik ben zelf geen fan van de E-stoffen en probeer deze daarom ook zo veel mogelijk te vermeiden ook al zijn sommige  E-nummers niet slecht...
Dit is een erg strenge lijst maar hier staan alle Veilige 
E-nummers op van natuurlijke oorsprong, de meeste synthetische 
E-nummers staan hier niet bij vermeld. Sommige heb ik met ROOD aangezet omdat daar nog vraagtekens aan zitten en ik er niet meer duidelijke informatie over kan vinden.
Bij de ORANGE  zijn er nog wat onduidelijkheden of tegenstrijdigheden.

 

E100-199 : Kleurstoffen

Kleurstoffen worden gebruikt om producten te kleuren of de kleuren ervan te versterken.

 

  • E100 Curcumine / Turmeric . Extractie uit geelwortel. Gele kleurstof.
  • E101 Riboflavine / Riboflavine-5-fosfaat. Verschillende soorten gisten. Gele kleurstof.
  • E140 Chlorophyll. Natuurlijke kleurstof, bladgroen.
    Donkergroene kleurstof.
  • E160(c) Paprika extract. Paprika’s. Oranje-rode kleurstof.
    Deze is wel verboden in Australië.
  • E160e Beta-apo-8′-carotenal, synthetische groene kleurstof, deze stof wordt als onschuldig beschouwd.
  • E161 Xantophillen, plantaardige gele kleurstof, deze stof wordt als onschuldig beschouwd, is in Zwitserland verboden.
  • E162 Bietenrood. Rode bieten. Rood/paarse kleurstof.
  • E163 Anthocyaninen. Rode kool en andere planten. Rode, paarse of blauwe kleurstoffen.
  • E170 Calcium carbonaat. Mineraal, kalk. Witte kleurstof.

 

E300-399 : Anti-oxidanten

Anti-oxidantia zorgen ervoor dat producten langer houdbaar worden door de weerbaarheid tegen zuurstof te vergroten.

 

  • E300 Ascorbinezuur. Natuurlijk voorkomend. Vitamine C, anti-oxidant, voorkomt bruinkleuring. Voedingszuur en vitamine C van natuurlijke of synthetische afkomst, als het in te grote hoeveelheden wordt ingenomen tot diarree kan leiden. 
  • E306 Tocoferol-extracten. Natuurlijk. Vitamine en antioxidant. 
    Vitamine E van plantaardige extractie dat als stabilisator wordt gebruikt.
  • E307 alpha-tocopherol. Natuurlijk of synthetisch.
    Vitamine en anti-oxidant. Vitamine E van synthetische afkomst dat als stabilisator wordt gebruikt.
  • E308 gamma-tocopherol. Natuurlijk of synthetisch.
    Vitamine en anti-oxidant. Vitamine E van synthetische afkomst dat als stabilisator wordt gebruikt.
  • E309 delta-tocopherol. Natuurlijk of synthetisch.
    Vitamine en anti-oxidant. Vitamine E van synthetische afkomst dat als stabilisator wordt gebruikt.
  • E322 Lecithinen. Natuurlijk. Anti-oxidant, emulgator of anti-schuimmiddel.
  • E330 Citroenzuur. Natuurlijk zuur.
  • E334 Wijnsteenzuur. Natuurlijk zuur.
  • E335a Natriumwaterstoftartraat, plantaardig anti-oxidant gemaakt van wijnsteenzuur.
  • E335b Dinatriumtartraat, plantaardig anti-oxidant gemaakt van wijnsteenzuur.
  • E336 Kaliumwaterstoftartraat, plantaardig anti-oxidant gemaakt van wijnsteenzuur.
  • E336b Kaliumtartraat, plantaardig anti-oxidant gemaakt van wijnsteenzuur.
  • E337 Natriumkaliumtartraat, plantaardig anti-oxidant gemaakt van wijnsteenzuur.
  • E350 Natriummalaat en natriumwaterstofmalaat. Zout van appelzuur. 
  • E351 Kaliummalaat en KaliumwaterstofmalaatZout van appelzuur.
  • E352 Calciummalaat en Calciumwaterstofmalaat. Zout van appelzuur.
  • E353 Metawijnsteenzuur. Natuurlijk zuur.
  • E354 Calciumtartraat. Zout van wijnsteenzuur (E334).
  • E355 Adipinezuur. Natuurlijk zuur. Natuurlijk zuur, vooral in bieten- en suikerrietsap.

 

E400-499 : Emulgatoren

Emulgatoren veranderen de textuur van een product en zorgen ervoor dat twee oorspronkelijk niet met elkaar te mengen stoffen toch gemengd kunnen worden.

 

  • E400 Alginezuur. Verdikkingsmiddel. Plantaardig gesynthetiseerd verdikkingsmiddel uit zeealgen.
  • E401 t/m E404. Zout van Alginezuur (E400). Plantaardig gesynthetiseerd verdikkingsmiddel uit zeealgen.
  • E406 Agar-Agar. Natuurlijk. Verdikkingsmiddel. Bij grote hoeveelheden kunnen darmstoornissen veroorzaakt worden, diarree, verminderde opname van mineralen.
  • E410 Johannesbroodpitmeel. Natuurlijk. Verdikkingsmiddel. plantaardig verdikkingsmiddel uit Johannesbrood boomzaden, de volgende gezondheidsrisico’s zijn bekend: astma, huidreacties, ademhalingsallergieën, wordt veel gebruikt in babyvoeding om problemen met spugen te voorkomen, analyses hierover zijn tegenstrijdig dus daardoor verdacht.
  • E417 Taragom. Natuurlijk. Verdikkingsmiddel.  plantaardig verdikkingsmiddel gemaakt van zaden van de tarastruik afkomstig uit Zuid-Amerika of Afrika.
  • E440a Pectine. Natuurlijk. Verdikkingsmiddel. natuurlijk verdikkingsmiddel en hulpmiddel voor additieven welke gemaakt is uit appels, suikerbieten of sinaasappelschillen, geen risico’s maar wel overlast als winderigheid en diarree als het in te grote hoeveelheden wordt geconsumeerd, deze stoffen worden als onschuldig beschouwd.
  • E481 t/m 483 Natrium/Calcium-stearoyllactylaat. Mengsel van melkzuur en stearinezuur. emulgatoren.

 

E500-599 : Diverse additieven

Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen regelen dat de zuurte niet te hoog is of houdt de klontering tegen of zorgt ervoor dat brood sneller rijst.

 

  • E500 Natriumcarbonaat. Synthetisch,  rijsmiddel, zuurteregelaar, antiklontermiddel.
  • E500a Natriumwaterstofcarbonaat. Synthetisch,  rijsmiddel, zuurteregelaar, antiklontermiddel.
  • E501 Kaliumcarbonaat. Synthetisch,  rijsmiddel, zuurteregelaar, antiklontermiddel.
  • E503 Ammoniumcarbonaat. Synthetisch,  rijsmiddel, zuurteregelaar, antiklontermiddel.
  • E504 Magnesiumcarbonaat. anti-klontermiddel. Synthetisch,  rijsmiddel, zuurteregelaar, antiklontermiddel.
  • E505 IJzercarbonaat. bron van ijzer.
  • E558 Bentoniet. anti-klontermiddel, technisch hulpmiddel, hulpmiddel voor kleurstoffen. 
  • E574 Gluconzuur. metaalionen-binder. Gluconzuur, synthetische zuurteregelaar, kan van dierlijke afkomst zijn of van transgene (gemanipuleerde) oliehoudende gewassen zijn gemaakt, wordt vaak als veilig beschouwd maar omdat je niet kan weten of de dierlijke of de transgene versie van dit additief is gebruikt is het verdacht.
  • E575 Glucono-delta-lacton. metaalionen-binder. Glucono-delta-lacton, synthetische zuurteregelaar, stabilisator en complexvormer?, synthetisch of met behulp van bacteriën gemaakt uit suiker. wordt gebruikt om kleuren van vleeswaren te versterken, deze stof is weinig van bekend en staat in sommige bronnen als veilig vermeld, echter……
  • E578 Calciumgluconaat. zuurteregelaar. over deze stof word in sommige bronnen verwezen naar E 575 maar anderen verwijzen naar E574.
  • E579 IJzer gluconaat. ijzerbron. Ferrogluconaat (ijzerglutonaat), regelaar van kleurstoffen en complexvormer, gebruikt om de zwarte kleur van olijven te stabiliseren, synthetisch of van transgene (gemanipuleerde) mais gemaakt, wordt vaak als veilig beschouwd maar omdat je niet kan weten of de dierlijke of de transgene versie van dit additief is gebruikt is het verdacht.
  • E585 IJzer lactaat. Stabilisator. Zie E579.

 

E900-999 : Anti-schuimmiddelen, glansmiddelen, deegverbeteraars, zoetstoffen

Meelverbeteraars verbeteren de bakeigenschappen van meel. Verpakkingsgassen verlengen de houdbaarheid van een product door ontbreken zuurstof. Op het etiket beter bekend als ‘verpakt onder beschermende atmosfeer’. Zoetstoffen geven een product een zoete smaak zonder calorien.

 

  • E901 Bijenwas. Gemaakt door bijen. Natuurlijk glansmiddel.
  • E902 Candelillawas. Uitscheidingsproduct van luizen. Natuurlijk glansmiddel.
  • E903 Carnaubawas. Natuurlijk glansmiddel. Aftreksel van Braziliaanse palmbomen.
  • E920 L-cysteïne. Gewonnen uit eiwitten, vooral uit haren. Natuurlijk aminozuur.
  • E921 L-cystine. Gewonnen uit eiwitten, vooral uit haren. deegverbeteraar.
  • E927b Carbamide. Natuurlijk. Stabilisator/Drijfgas. Wordt alleen gebruikt in suikervrije kauwgom.
  • E938 Argon. Natuurlijk. Stabilisator/Drijfgas. Argon, drijfgas en stabilisatiegas, wordt gebruikt drijfgas in spuitbussen en als middel om zuurstof buiten te houden door lichte overdruk in de verpakking, dit laatste is herkenbaar door de vermelding “Dit product is verpakt onder beschermende atmosfeer”, deze stof wordt als onschuldig beschouwd.
  • E939 Helium. Natuurlijk. Stabilisator/Drijfgas. zie E938.
  • E941 Stikstof. Natuurlijk. Stabilisator/Drijfgas. zie E938.
  • E942 Stikstofoxidule. Natuurlijk. Stabilisator/Drijfgas. zie E938.
  • E948 Zuurstof. Natuurlijk. Drijfgas. zie E938.
  • E949 Waterstof. Natuurlijk. Gas. zie E938.
  • E959 Neohesperidine. natuurlijke zoetstof en smaakversterker welke van citrusvruchten wordt gemaakt, dit middel kan 1000 tot 1800x zoeter dan suiker zijn en komt niet veel voor in levensmiddelen,deze stof wordt als onschuldig beschouwd.
  • E960 Stevia. Steviolglycosiden, 300 x zoeter dan suiker. Natuurlijk. Zoetstof.


Denk ook zeker eens aan medicijnen. In kinderparacetamol van de sinaspril zitten ook slechte E-nummers en zeker de moeite waard om op te letten.

Zie hieronder een link van de sinaspril:

https://www.healthwatch.nu/2016/06/01/verboden-in-de-vs-en-noorwegen-maar-wel-te-vinden-in-kinderparacetamol/